Nieuwsbericht

MZ moment!

Profielfoto van Wieteke Krol
25 juli 2024 | 2 minuten lezen

Ik trainde vorige week een OR, die al heel wat jaartjes meegaat. Ze hadden alleen nog nooit van artikel 28 WOR gehoord, terwijl artikel 28 voor mij een echte favoriet is. 

Hieronder tref je de volledige tekst van artikel 28 wet op de ondernemingsraden. (art 28 WOR)

1. De ondernemingsraad bevordert zoveel als in zijn vermogen ligt de naleving van de voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van de arbeidsvoorwaarden, alsmede van de voorschriften op het gebied van de arbeidsomstandigheden en arbeids- en rusttijden van de in de onderneming werkzame personen.

2. De ondernemingsraad bevordert voorts naar vermogen het werkoverleg, alsmede het overdragen van bevoegdheden in de onderneming, zodat de in de onderneming werkzame personen zoveel mogelijk worden betrokken bij de regeling van de arbeid in het onderdeel van de onderneming waarin zij werkzaam zijn.

3. De ondernemingsraad waakt in het algemeen tegen discriminatie in de onderneming en bevordert in het bijzonder de gelijke behandeling van mannen en vrouwen alsmede de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de onderneming.

4. De ondernemingsraad bevordert naar vermogen de zorg van de onderneming voor het milieu, waaronder begrepen het treffen of wijzigen van beleidsmatige, organisatorische en administratieve voorzieningen in verband met het milieu.
 

Waar dit over gaat? Dit gaat over hoe fijn en prettig het is om te werken in de organisatie waar je de OR van bent. Hoe zijn de dingen geregeld? Is het veilig? Is het eerlijk verdeeld? Hoe duurzaam is onze organisatie als het gaat om de zorg voor het milieu? En ook: hoe duurzaam inzetbaar zijn mijn collega's? 

Artikel 28 WOR gaat over de taken die een ondernemingsraad heeft. Krachtens dit artikel heeft de ondernemingsraad de volgende taken:

  1. bevorderen van de arbeidsvoorwaarden,
  2. bevorderen van de arbeidsomstandigheden,
  3. bevorderen van de arbeids- en rusttijden,
  4. bevorderen van werkoverleg,
  5. bevorderen van zeggenschap van de medewerkers over hun werk,
  6. tegengaan van discriminatie,
  7. bevorderen van gelijke behandeling,
  8. bevorderen van arbeidsparticipatie van gehandicapten en minderheden, en
  9. bevorderen van de zorg voor het milieu.

Kortom een fantastische kapstok om als OR het gesprek te voeren met de bestuurder over keuzes die gemaakt worden en in hoeverre deze bijvoorbeeld wel/niet bijdragen aan de mate van werkplezier. 

Wat in dit geval heel leuk was: deze OR zocht al langere tijd naar de legitimatie om bepaald ongenoegen op de werkvloer bespreekbaar te maken. Die hebben ze met artikel 28 (en overigens met wel meer artikelen in de WOR) in elk geval te pakken. Ze waren er blij mee!