Nieuwsbericht

Pensioen op de agenda - 5 redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren over de nieuwe pensioenwet

Alle pensioenregelingen in Nederland zullen tussen nu en 2028 worden aangepast aan de Wet toekomst pensioenen, de Wtp. Rondom de aanpassingen moet er ook goed gecommuniceerd worden met de werknemers. Wij hebben een stappenplan opgesteld voor ondernemingsraden, waarin alle stappen aan bod komen. In deze blog lees je alles over communicatie. Dit is stap 7 in het ‘10-stappenplan WTP’.

Profielfoto van Redactie Studio MZ
3 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Wat is stap 1 tot en met 6 ook alweer?

De eerste stap van het ‘10-stappenplan WTP’ is investeren in kennis. Stap 2 is inventariseren waar je nu staat. Wanneer je als voltallige OR voldoende kennis hebt en een duidelijk beeld van waar jullie staan en wat de impact zal zijn van de aanpassing kun je inhoudelijk aan de slag met het maken van keuzes. De eerste keuze daarna is de keuze uit een solidaire of flexibele premieregeling. Vervolgens bij stap 4 de vraag of de opgebouwde pensioen wel of niet worden ingevaren. Bij stap 5 schreven wij over het bepalen van de flatrate en stap 6 gaat over de compensatie.

In deze blog 5 redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren.

1. Voorkom onrust

Bijna iedereen weet dat er dingen gaan veranderen rondom het pensioen. De afgelopen jaren is er in de media veel aandacht geweest voor het nieuwe pensioenstelsel. Die aandacht is niet altijd positief geweest, terwijl dat voor een groot deel onterecht was. Werknemers kunnen zich zorgen maken over de veranderingen die er aan gaan komen. Afhankelijk van jullie regeling zullen de gevolgen verschillend kunnen zijn. Voor de ene een groot effect, voor de andere niet tot nauwelijks verandering. En vaak is de verandering een verbetering.

De mogelijke onrust en negativiteit bij werknemers kun je maar beter zo snel mogelijk wegnemen en informeer hen zo tijdig en volledig mogelijk.

2. Neem ze mee in het proces

Als nog niet alles duidelijk is, dan wordt er vaak gekozen om nog niet te communiceren. Maar teruggrijpend op punt 1, voorkom onrust en negativiteit. Dus als je nog niet veel inhoudelijks te melden heb, communiceer dan het proces. Dat geeft duidelijkheid en vaak ook vertrouwen.

3. Uiteindelijk moeten werknemers akkoord gaan

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij een wijziging van de pensioenregeling. Maar als ondernemingsraad ga je niet namens de werknemers akkoord. Uiteindelijk moeten zij individueel akkoord gaan met de wijzigingen. Door werknemers mee te nemen in het proces en goed te informeren werk je toe naar een akkoord van alle werknemers.

4. Iedereen wordt geïnformeerd

Dit jaar werken de meeste pensioenfondsen aan de concretisering van hun plannen. Vanaf komend jaar gaan zij allemaal communiceren. Aangezien 85% van het pensioen in Nederland bij een pensioenfonds wordt opgebouwd, kun je er dus vanuit gaan dat komende 2 tot 3 jaar iedereen in Nederland geïnformeerd gaat worden. Jullie kunnen dan niet achterblijven.

5. Het gaat uiteindelijk over het geld van de werknemers zelf

Pensioen is geld van de werknemers. Als je daar over gaat beslissen, dan beslis je dus over hun geld. Omdat het over hun geld gaat, hebben zij ook recht om als eerste de juiste en volledige informatie te ontvangen over de wijzigingen die er aan gaan komen.

 

→ Kortom, OR-leden: aan jullie de taak om te zorgen dat de werknemers tijdig geïnformeerd worden. Het gaat immers om hun geld én toekomst.