Nieuwsbericht
Begrippenlijst en afkortingen
Als OR-lid komt er behoorlijk wat op je af. Niet alleen qua rol binnen het bedrijf en de bijpassende taken/verantwoordelijkheden, ook alle termen en afkortingen duizelen je misschien. Wij helpen je op weg:
Dit is echter altijd in ontwikkeling, dus mochten jullie nog aanvullingen hebben: vul ze dan aan via de reacties onderaan dit bericht.
Onder alle afkortingen staan linkjes naar bijpassende artikelen. Mocht je nog iets missen of ergens behoefte aan hebben: Laat het ons weten!
8 oktober 2024 | 2 minuten lezen
- WOR = Wet op de ondernemingsraden
- OR = Ondernemingsraad
- COR = Centrale ondernemingsraad
- GOR = Groepsondernemingsraad
- DOR = Departementale ondernemingsraad (bij ministeries)
- BOR = Bijzondere ondernemingsraad (een tijdelijke OR bij bijvoorbeeld een fusietraject dat mandaat krijgt te adviseren rondom het fusietraject)
- EOR = Europese ondernemingsraad
- PVT = Personeelsvertegenwoordiging
- OC = onderdeelcommissie
- Deelondernemingsraad = ondernemingsraad van een onderdeel van de onderneming
- DB = dagelijks bestuur, bestaande uit de voorzitter, vice-voorzitter en secretaris van de OR. Soms aangevuld met OR-leden.
- Ambtelijk secretaris = ondersteuner van de medezeggenschap, geen lid van de OR
- Artikel 24-overleg = het overleg dat geregeld is in artikel 24 van de WOR. De OR heeft ten minste 2x per jaar een overleg met de bestuurder over de algemene gang van zaken in de onderneming.
- OK = ondernemingskamer, het gerechtshof in Amsterdam dat uitspraken doet over geschillen tussen OR en bestuurder.
- Jurisprudentie = eerdere uitspraken van de rechter. Dit geeft de OR informatie over waar je mogelijk een punt van kunt maken en waar niet.
- Reglement = het document waarin de OR samen met bestuurder de manier van werken van de medezeggenschap vastlegt. Zoals o.a. uit hoeveel OR-leden de OR bestaat, hoe de vertegenwoordiging is vastgelegd, hoe de verkiezingen zijn ingericht.
- Commissie = Een vaste commissie van de OR, dat opgenomen is in het reglement en door middel van een instellingsbesluit is opgericht.
- Instellingsbesluit = een document waarin de werkwijze van een commissie is vastgelegd, zoals uit hoeveel personen de commissie bestaat, hoe deze tot stand komt, faciliteiten etc.
- Convenant: document waarin bestuurder en OR samenwerkingsafspraken vastleggen, bijvoorbeeld rondom de bevoegdheden van een bijzondere ondernemingsraad.
- Lijstenstelsel = de wijze van stemmen waarbij je op een lijst stemt.
- Personenstelsel = de wijze van stemmen waarbij je op individuele personen stemt.
- Kiesdeler = de rekenmethode binnen het lijstenstelsel op basis waarvan de hoeveelheid zetels per lijst bepaald wordt.
- Geoormerkte zetel = een zetel binnen de OR die gereserveerd is voor een vooraf gedefinieerde groep. Bij gebrek aan kandidaten uit deze groep gaat de zetel naar de kandidaat met de meeste stemmen.
- Kiesgroepen = groepen die in het reglement zijn gedefinieerd waaruit kandidaten aangedragen worden voor de verkiezingen.
- RI&E = Risico-inventarisatie en -evaluatie.
- Arbo = Arbeidsomstandigheden. Arbowet is de Nederlandse wet waarin wet- en regelgeving is vastgelegd over arbeidsomstandigheden. De OR heeft hier ook een rol in gekregen.
- CAO = Collectieve Arbeidsovereenkomst. Vastgesteld door werkgevers en vakbonden. Hierin staan vooral primaire arbeidsvoorwaarden, soms ook extra bevoegdheden voor de OR.
- Preventiemedewerker = veelal een nevenfunctie. Medewerker die helpt bij het opstellen en bijhouden van een overzicht van alle risico's in een organisatie rondom de arbeidsomstandigheden. Denk aan fysieke arbeidsomstandigheden maar ook psycho-sociale arbeidsomstandigheden.
- BHV = Bedrijfshulpverlening